Erres TV438 Zwart/Wit televisieontvanger uit 1959.

 

De Van der Heem fabrieken in Den Haag bouwde dit toestel in 1959 met hoofdzakelijk Philips onderdelen.

Door het koperkleurige front heeft het toestel een rijk uiterlijk.

Het is geschikt voor 625 lijnen zoals onder andere in Nederland en Duitsland de norm was maar is ook geschikt voor de Belgische en Franse normen door een keuzeknop op de voorzijde.

Opvallend is de antennekabelaansluiting. Deze ziet er weliswaar authentiek uit maar kan later zijn aangebracht. Is het wel origineel dan is het een vroeg type.
Inmiddels is bekend geworden dat dit origineel is maar dan wel voor een andere impedantie dan 75 ohm zoals we nu gewend zijn.

De opbouw is volgens de 50'ger jaren radiotechniek, dus geheel op een metalen chassis zonder gedrukte bedrading.

 

 

Het toestel dat ik heb is verkregen via Marktplaats in 2006. Het stond in het oosten van het land en ik ben het zelf na werktijd wezen halen. De vorige eigenaar had diverse radio's en 2 tv's staan waarvan dit er 1 was.

De kast vraagt wat aandacht. Mogelijk moet de lak wat worden bijgewerkt. Ook de stevigheid laat wat te wensen over. De koperkleurige delen moeten worden gepoetst. Van 1 van de kleine knopjes mist een metalen kapje, dit moet worden nagemaakt.

 

 

Helaas missen zowel de acherwand als het serviceluikje.

De TV heeft is nog niet getest/gerestaureerd ( Januari 2008 ) en er is dus nog niet bekend of alles nog werkt. Ondertussen is wel het schema verkregen via de NVHR website
Ook ben ik in het bezit gekomen van een 2e. De laatste is compleet met achterwand en serviceluik. Van beide toestellen is ten minste 1 werkend en compleet toestel te maken.
Het 2e toestel is uit Zeeland gekomen, logisch om dat daar meer normen toestellen nut hadden in tegenstelling tot in het midden van het land.